VideoPrůvodce Salmovkou
ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT
  Zdravá škola - Základní a Praktická škola Tišnovská 116, Velká Bíteš
   Organizace města - Příspěvkové organizace zřízené městem Blanskem | blansko .cz   Současné město Blansko - Školní zařízení a organizace | blansko.cz
TOPlist
 
eduroam
SmartClass+
 
GDPR
 
 
 

Zájezd do Osvětimi

Někteří žáci osmých a devátých tříd se vypravili na místo spjaté s druhou světovou válkou, místo nesmírně temné, kde se odehrávalo nelidské vraždění.

Navštívili jsme pozůstatky dvou koncentračních táborů v Polsku – pracovní tábor Osvětim a vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka. Zemřelo zde přes milion lidí židovské národnosti, tisíce Poláků a Maďarů, sovětských válečných zajatců i lidí dalších národností ze zemí okupovaných nacistickým Německem. Myslím, že všichni, kteří si vybrali zájezd absolvovat, se do hloubky zamysleli nad zrůdností politiky nacistického Německa, jejíž součástí byla hromadná likvidace politických odpůrců a především Židů, které považovali nacisté za podřadné. Hrůzy, které se staly v těchto táborech, jsou neslučitelné s našimi dnešními hodnotami a lidskou důstojností. Přesto nebo právě proto je potřeba si je připomínat, abychom nezapomněli, čeho jsou totalitní politické režimy za určitých okolností schopné.

Radka Ungermanová (přiložená práce pochází z kulturního deníku Karoliny Chlupové z 9. B)

Fotogalerie