ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Školní události - Zájezd do Anglie 2015

 

                V neděli 3. 5. 2015 jsme si přivstali, abychom natěšeni, plni očekávání a možná trošku i obav z dlouhé cesty, vyrazili na zájezd do Anglie. Letos jsme se vydali až na sever Anglie, takže cesta trvala mnohem déle než obvykle. Autobus však ukrajoval kilometry tak plynule, že jsme cestu zvládli o celou půlhodinu dříve, než bylo plánováno, a po 28 hodinách jsme si mohli důkladně protáhnout nohy v prvním cíli naší cesty, v starobylém městě Yorku.

                York nás vlídně přivítal sluncem a všechny své skvosty tak odhalil v plné kráse. Mohli jsme obdivovat nejen městské hradby a brány, úzké uličky plné historických domů i místní pouliční umělce, ale především tamější katedrálu York Minster, která patří mezi nejkrásnější v Anglii. Prohlídku města jsme si zpestřili návštěvou dvou muzeí. To první, Yorvik, nám předvedlo život Keltů, původních osadníků a budovatelů Yorku, a to se vším všudy, včetně pachových vjemů. Následně jsme naše smysly odměnili návštěvou Muzea čokolády. Ochutnali jsme čokoládu s chilli, kterou popíjeli objevitelé čokolády Aztékové, i první „jedlou“ čokoládu, kterou vynalezli právě v Yorku. Vyráběla se z kakaového másla, cukru a kakaa. Mléko se začalo přidávat až později. Na závěr prohlídky jsme si vyrobili čokoládová lízátka a ochutnali čokoládové pralinky. 

                Třetí den jsme měli jedinečnou možnost zakusit to pravé anglické počasí. Společně s krásnou anglickou přírodou, kterou jsme měli možnost obdivovat v národním parku Yorkshire Dales, šlo o nezapomenutelný zážitek. Odpoledne se vyčasilo, ruiny Boltonského  opatství jsme tak mohli obdivovat bez pláštěnek a deštníků.

                Čtvrtý den jsme, opět za vydatného deště, navštívili „nejkrásnější místo na zemi“, největší anglický národní park, Lake District. Alespoň tak se o něm vyjádřil slavný anglický básník, William Wordsworth, který tu prožil celý svůj život. Místní krajina je opravdu dechberoucí. Zblízka jsme si prohlédli kamenný kruh Castlerigg a také jezero Windermere, v  jehož blízkosti se nacházely vykopávky římské pevnosti. Až sem, na sever Anglie, sahalo dříve římské imperium.

                S Anglií jsme se rozloučili v hlavním městě, Londýně. Prohlédli jsme si ho nejprve z ptačí perspektivy. Do centra jsme kromě metra cestovali i nově zbudovanou lanovkou přes řeku Temži. Poté jsme mohli obdivovat krásu města z Londýnského oka. Po náročné celodenní prohlídce, při níž jsme nevynechali Parlament, Westminsterské opatství ani náměstí Trafalgar, jsme se již těšili na plavbu lodí, z jejíž paluby jsme viděli Tower Bridge.  Cesta domů, jak to tak bývá, uběhla rychle. Vrátili jsme se plní vzpomínek a šťastní, že jsme i přes nepřízeň počasí náročný program zvládli.

 

 

Michaela Smejkalová

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv