ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Školní události - Pobyt v Krásensku 2012

TÝDEN PRO TRVALE UDRŽITELNÝ ŽIVOT - KRÁSENSKO 2012

( žáci 8. ročníku )

Pondělí 12.3.

Cestou z Blanska jsme netrpělivě vyhlíželi Kojál. Jakmile jsme ho spatřili, věděli jsme, že jsme u cíle. V Rychtě nás už očekávali a srdečně nás přivítali. Byli jsme seznámeni s pravidly pobytu a všemi zaměstnanci, kteří se o nás budou starat. Následovalo ubytování v čistých a pěkných pokojích. Zábavnou a soutěžní formou jsme se seznámili s budovou Rychty, jejím okolím a s historií obce. Vítězná skupina měla právo odhalit tajemství starého klíče od Rychty. Na odpolední vycházce jsme procvičili orientaci v terénu podle mapy, zamýšleli jsme se nad výstavbou v obci včetně větrných elektráren.
V podvečerním programu jsme poznávali další obyvatele Rychty – gekončíky, chameleona, želvu bahenní, šváby, cvrčky a korálovku kalifornskou. Dozvěděli jsme se o jejich životě, ale také jsme si všechny mohli vzít do ruky. Na závěr dne jsme odhalili význam obchodu  FAIRTRADE. (Kvíčalí pokoj)

 

Úterý 13.3.

Náplní dnešního dopoledne bylo vše, co se týká vody a energie. Probrali jsme koloběh vody v přírodě a spotřebu vody v našich domácnostech. Dozvěděli jsme se o bílé, šedé a černé vodě. Využíváním šedé vody (např. voda po koupání) k splachování WC lze snížit spotřebu pitné vody. Po krátké přestávce jsme se zabývali různými typy elektráren, jejich výhodami a nevýhodami.
Odpoledne jsme hráli strategickou hru FISH BANK. Každé družstvo představovalo jednu obchodní společnost, která se zabývala rybolovem. Během 10 let měla každá společnost co nejlépe zhodnotit stejný počáteční vklad. Hra nás všechny moc bavila.
(pokoj U veverky)

 

Středa 14.3.

Brzy ráno jsme vyrazili na pěší výpravu do Holštejna. Naše cesta byla dlouhá asi 10 km, měla řadu zajímavých a poučných zastávek. Pro krajinu v okolí Holštejna je typický vápenec, z kterého se již v době keltského osídlení vyrábělo vápno. Navštívili jsme i mnohem mladší a nyní opuštěnou vápenku. Během cesty jsme poznávali základní krasové jevy, jako např. závrty, propadání a vývěr krasových vod, jeskyně…. Dozvěděli jsme se, že v jeskyních přezimují netopýři, ale že se také využívaly k dozrávání sýrů. Cestou jsme navštívili nejchladnější místo v Moravském krasu, kde i v létě zůstává sníh – Rasovnu. V cíli našeho putování jsme zvládli výstup ke zřícenině Holštejnského hradu, který v minulosti patřil k nejvýznamnějším. Na konci našeho putování nám byl umožněn vstup do jinak volně nepřístupné jeskyně. Počasí nám sice moc nepřálo, ale hry, které byly zařazeny během cesty, nás zahřály. U autobusu jsme se museli rozloučit s Buřtíkem – se psíkem, který se k nám připojil a nechtěl nás opustit. Jeho majitel byl šťastný, že ho našel. Jeho pravé jméno bylo Kerry. (pokoj U trpaslíka)

 

Čtvrtek 15.3.

Dnešní den jsme začali přednáškou na téma „Jak jsme na tom“. Šlo o to, jak má Česká republika znečištěnou vodu, půdu, lesy a vzduch. Po krátké přestávce následoval „Úvod do Ekonomů“, což byla vlastně příprava na náš velký odpolední projekt. Dozvěděli jsme se, jak postupovat při projektování nízkoenergetických a ekonomických domů. Po vysvětlení základních principů jsme se rozdělili do skupin a rozdělili jsme si role architekta, technika, designéra, realitního agenta … Po obědě jsme dostali plakátové papíry a další potřebné materiály. Na projektech jsme pracovali celé odpoledne až do večerky. (pokoj Račí a Ve vrbičkách)

 

Pátek 16.3.

Týden jsme zakončili prezentacemi našich ekodomů a závěrečným hodnocením celého pobytu. Většina z nás se pochvalně vyjadřovala o ubytování i stravování. Spokojeni jsme byli se všemi zaměstnanci Rychty, zejména s našimi lektory.
Bylo nám zde skutečně dobře. (pokoj U Barbuchy )
 

FOTOgalerie pondělí
FOTOgalerie úterý
FOTOgalerie středa
FOTOgalerie čtvrtek
FOTOgalerie pátek

 

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv