ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Klub Nadaných Dětí na Salmovce

KND - Plotrování a 3D tisk

V pátek 10. ledna proběhla schůzka Klubu nadaných dětí nazvaná Plotrování a 3D tisk.

Plotrování je tisk na velké formáty papíru. Každý běžně zná formát A4, A5, ale je dobré si uvědomit, že v technické praxi se výkresy dělají i na mnohem větší papíry. A4 má rozměry 210 mm x 297 mm a A0 má rozměry 841 mm x 1189 mm, což už je docela slušně velký papír. Zajímavostí je, že formát A0 má plochu 1 m2 (jeden metr čtvereční), což jsme si ověřili i výpočtem.

Názorně jsme si vyzkoušeli na papír formátu A0 (šlo o skutečný vyplotrovaný strojařský výkres) položit postupně vyplotrované výkresy formátů A1, A2, A3 a A4 a přidali jsme pro zajímavost i papíry formátů A6, A7 a A8. Všichni jasně viděli metodu "půlení" rozměrů papírů.

Princip 3D tiskárny jsme si předvedli na videu a měli jsme možnost si osahat 3D modely, které na 3D tiskárně vznikly. Na modelu zeměkoule byl vidět i hnědý podpůrný materiál, který tiskárna nanáší jako nosný materiál pro potřebné části požadovaného modelu. Podpůrný materiál se z modelu později odštípne, případně se rozpustí v lázni 70 stupňů teplé. Modely z 3D tiskárny se tisknou i s potřebnou vůlí, takže jsou pak ve výsledku skutečně pohyblivé a velice reálné.

 

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv