ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Klub Nadaných Dětí na Salmovce

KND - Chromatografie na křídě

(15. 11. 2013)

Chromatografie je fyzikálně-chemická separační metoda. Její princip je možné vysvětlit pokusem, ke kterému potřebujeme bílou křídu, hnědý fix a líh. Na křídu uděláme 1,5 cm od konce 3 mm tlustou čáru fixem po celém obvodu. Pak křídu postavíme do lihu tak, aby líh sahal kousek pod tuto čáru. Jak líh postupuje křídou nahoru, tak s sebou vynáší různě vysoko jednotlivé složky hnědé barvy.

A s tím souvisí otázka, proč jsme zvolili pro pokus zrovna fix hnědé barvy. Děti na tuto otázku našly odpověď samy pomocí dalšího pokusu. Vzaly si kousky plastelíny různých barev a důkladně je zpracovaly do jedné koule. A hádejte, jakou barvu ta hrouda smíchané plastelíny měla? Ono to není až takové překvapení, známe to všichni, že po čase se používaná plastelína změní v nevzhlednou hnědou hmotu. Velmi hezky je stejná myšlenka vidět i při smíchání barev z lentilek, tedy barev odmočených z cukrového obalu lentilek. I tyto krásně výrazné barvy vytvoří po zamíchání hnědou barvu.

Hnědá barva získaná z lentilek nebyla dost koncentrovaná, proto jsme si pomohly hnědým potravinářským barvivem rozpuštěným ve vodě. Pak jsme do roztoku namočili rožek filtračního papíru (můžeme doporučit i papírový filtr z kávovaru). Hnědá barva se opět krásně rozložila a filtrační papír se probarvil oranžovou a žlutou barvou.

 

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv