ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Klub Nadaných Dětí na Salmovce

KND - Pokusy s vejcem

Klub nadaných dětí pro žáky 5.-7. třídy se sešel poprvé ve školním roce v pátek 27.9. Využili jsme školní cvičnou kuchyň a důkladně jsme zkoumali vlastnosti obyčejného slepičí vejce.

Víte, že když ponoříte vejce na 24 hodin do octa, tak úplně zmizí skořápka? Na povrchu zůstane jen blána a vejce bude krásně pružné.Když toto pružné vejce bez skořápky ponoříte do vody, tak už po hodině bude vidět, že se zvětšilo. Vysvětlení je jednoduché, blána se chová jako membrána a díky osmóze prostupuje voda dovnitř, protože uvnitř vejce je roztok s vyšší koncentrací.

A znáte trik, jak postavit vejce na špičku? Jak rozeznat syrové vejce od vařeného když jsou obě v celku a na pohled jsou úplně stejná? Jak přimět vejce, aby se ve vodě vznášelo, ale aby přitom neplavalo na hladině? A jak dostat vařené vejce do sklenice pomocí podtlaku?

Hlavním cílem této klubové schůzky bylo, aby si děti všechny pokusy vyzkoušely samy, což s nadšením splnily a i takové obyčejné "rozpitvání" vejce v misce bylo pro ně velmi zajímavé.

Jeden pokus si můžete snadno zkusit i doma a pro někoho může být výsledek hodně překvapivý. Potřebujete mikrotenový sáček a syrové vejce. Vezměte do dlaně vejce (pozor, nesmíte mít na prstech prstýnky). Zkontrolujte, že je skořápka neporušená a pro jistotu ještě ruku s vejcem strčte do mikrotenového sáčku (to kdybyste náhodou prasklinu ve skořápce přehlédli). A teď co největší silou sevřete vejce v dlani. Co myslíte? Rozmáčknete vejce snadno... nebo snad nerozmáčknete...a proč to tak vlastně je...?

 

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv