ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Klub Nadaných Dětí na Salmovce

Staň se akvarijní rybičkou

Díky Terezce Horáčkové ze 4. třídy se podařilo zajistit skvělý program na klubovou schůzku s názvem "Staň se akvarijní rybičkou". O rybách, akváriích a akvarijních rybičkách nám přišel popovídat pan Miloš Suchý.

Dozvěděli jsme se řadu zajímavých informací o stavbě těla ryb. Víme například co jsou to žábry, skřele, plynový měchýř, postranní čára atd. Víme také, jaké smysly ryba používá při hledání potravy a k orientaci ve vodě. Dozvěděli jsme se o rozmnožování ryb a o stavbě oka, tedy hlavně o tom, jak vlastně ryba vidí.

Stavba těla ryby

Hlavní ovšem bylo povídání o akváriích. Na fotkách byly vidět jednotlivé kroky při zakládání akvária. Víte, že než dáte do akvária jakýkoli kamínek, nebo písek na dno, tak byste měli vyzkoušet, jestli neobsahuje vápník? Vápník by měnil složení vody a rybičkám a rostlinám by se v akváriu nedařilo. Také je důležité vědět, že o akvárium se musí člověk pečlivě a pravidleně starat - čistit ho od řas, měnit vodu, svítit, vybírat pečlivě rybičky a rostliny do akvária, správně krmit, ... S výběrem rybiček do akvária souvisí mimo jiné i to, zda jde o rybu dravou, agresivní nebo jestli jde třeba o rybičky hejnové, kterých musí být v akváriu několik. Hejnové rybky jsou například tetra neonová, neonka červená, paví očko (živorodka duhová). Povídání o rybičkách doprovodily velmi hezké fotografie rybiček přímo z akvárií pana Suchého.

Schůzku jsme zakončili kreslením a vystřihováním rybiček, které jsou vhodné pro akvaristu začátečníka (neonka červená, parmička čtyřpruhá, skalára amazonská, paví očko a pancéřníček skvrnitý) a tyto rybičky jsme zavěsili do velkého společného papírového akvária.

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv