ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

Klub Nadaných Dětí na Salmovce

Exkurze na FSI VUT v Brně

V pátek 16. 11. 2012 vyrazili děti s několika rodiči autobusem na exkurzi do Brna na Fakultu strojního inženýrství. Na fakultě pro ně byl připraven bohatý program na dvou pracovištích - na Ústavu konstruování a na Ústavu automatizace a informatiky.

Výprava dětí a rodičů byla rozdělena na dvě skupiny.

Starší žáci se šli nejprve podívat na Ústav konstruování (Odbor průmyslového designu), kde se jim věnovala Ing. Dana Rubínová, Ph.D. se svými doktorandy. Děti si prohlédly ateliéry a na vystavených modelech jim byl popsán proces výroby od naskicování modelu na papír, přes jeho vizualizaci na počítači až výrobu modelu z tvrzeného polystyrenu. Na vlastní oči viděly, jak pomocí laserového paprsku stroj řízený počítačem vyřízne jednotlivé kousky modelu, které se musejí následně dokončit ruční prací třeba pilníkem. Na chodbách před ateliéry jsme měli možnost na nástěnkách a ve vitrínách vidět práci studentů, kteří studují obor Průmyslový design ve strojírenství. Děti se seznámily i s počítačovou učebnou, kde si samy vyzkoušely na tabletu nakreslit pár čar a byla jim předvedena práce v softwaru Rhinoceros, který slouží k modelování objektů pomocí vektorové grafiky.

Mladší žáci s rodiči se přesunuli do jiné budovy, do laboratoře Ústavu automatizace a informatiky (Odbor aplikované informatiky), kde se jim věnoval Ing. Radomil Matoušek, Ph.D. se svými doktorandy, zvláště pak nezapomenutelným Ing. Petrem Šoustkem, který si nejen děti získal svou bezprostředností a ohromným nasazením při výkladu. Dětem byly vysvětleny pojmy jako např. robot, umělá inteligence, magnetické pole a vše pak bylo názorně předvedeno buď na videu, nebo přímo v laboratoři. Děti si mohly vyzkoušet, jak ovládat levitující kuličku v magnetickém poli a největší úspěch mělo jednoznačně řízení dvou programovatelných robotických autíček a závodění s nimi v uličkách mezi lavicemi.

Obě stavoviště si jednotlivé skupiny v polovině času vyměnily. Všechny ukázky měly ohromný úspěch a byla jen škoda, že jsme neměli více času.

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv