ZŠ a MŠ Blansko, Salmova 17

ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT

Domů

 

Klub Nadaných Dětí na Salmovce


Výprava na jižní pól

Při naší výpravě na jižní pól hrála velkou roli mapa světa. Nejprve se na ní děti zorientovaly a pojmenovaly všechny kontinenty. Víte, že název světadílu Antarktida je odvozen od pojmenování Arktidy? Arktida je oblast věčného ledu na sever od severního polárního kruhu. Žije zde například polární medvěd a "medvěd"="arktos"
(z řečtiny). Takže Antarktida je oblast "naproti" Arktidě. Řada dětí si přinesla plyšová zvířátka, která se nám moc hodila. Arktidu jsme zabydleli ledními medvědy, lachtanem medvědím a polární liškou.

Pak už následoval přesun na jižní polokouli, kde mají léto v době, kdy u nás je zima. Představte si, že v antarktickém létě se teploty pohybují mezi -10 až -40 stupni Celsia! Na pobřeží Antarktidy jsme se poprvé setkali s tučňákem císařským, který je největším ze všech druhů tučňáků. A zde jsou některé nejzajímavější informace o těchto nelétavých ptácích:

  • dospělý tučňák císařský měří až 122 cm a váží až 45 kg.

  • o vajíčko se 2 měsíce stará sameček, nosí je na nohou překryté kožní řasou a během této doby sameček nepřijímá potravu.

  • o vylíhlé mládě se starají oba rodiče, odrostlejší mláďata se shlukují v "tučňáčích" školkách a za potravou se vydávají oba rodiče.

  • proti chladu (v zimě -40 až -70 stupňů Celsia) se tučňáci brání shlukováním, na vnější straně se spravedlivě střídají.

Celou kolonii tučňáků císařských i s mláďaty jsme potom s dětmi vymalovali do připravených siluet tučňáků (v životní velikosti!), které pro nás připravili žáci 7. třídy pod vedením p. uč. Hřebíčkové.

Samozřejmě jsme nezapomněli ani na připomenutí výročí, kdy na jižním pólu stanul člověk poprvé. Tuto zimu (tedy toto antarktické léto) uplynulo právě 100 let od chvíle, kdy jižního pólu dosáhnul norský polárník Roald Amundsen se svou výpravou (konkrétně 14. prosince 1911). Jeho cesta ze Zátoky velryb na jižní pól a zpět trvala 99 dní a za pomoci psích spřežení překonal přibližně 3000 km. Méně úspěšná byla výprava britského konkurenta Roberta Falcona Scotta, který na pól se svojí výpravou dorazil o více než měsíc později a celá jeho výprava zahynula na zpáteční cestě. V současnosti je na jižním pólu výzkumná stanice Amundsen-Scott South Pole Station pojmenovaná na počest obou polárníků.

 

 

FOTOgalerie

Dolní Lhota
Školní události
e-mail
Telefon
Dokumenty školy
Školská rada
 
Jídelníček
Školní jídelna
Školní družina
 
Pro žáky
Pro učitele
Pro rodiče
 
O nás
Jak se k nám dostanete
Virtuální prohlídka
Zaměstnanci školy
Z historie školy
Úspěchy školy
Absolventi školy
WEB archiv