O nás
Kontakty
Úřední deska
Dokumenty školy
Kalendář akcí
Události
Školní jídelna
Školní družina
Archiv
VideoPruvodce Salmovkou
Základní škola a Mateřská škola Blansko, Salmova 17
ZDRAVÁ ŠKOLA - ŠKOLA PRO ŽIVOT
Škola podporující zdraví. Žádost o přijetí - přestup na Salmovku
TOPlist
 
eduroam
 
SmartClass+
 
GDPR
 
Webmail
EduPage
Školní poradenské pracoviště Domů ZŠ Dolní Lhota MŠ Dolní Lhota Jídelníček

Vánoce v ZŠ Dolní Lhota

Vánoční dílnička

Ve středu 14. prosince 2022 jsme pro rodiče s dětmi připravili vánoční dílničku. Vyráběli jsme přírodní svíčky plné vůní a bylinek. Všichni účastníci si z dílničky odnesli krásné svíčky. 

Fotogalerie
 

Vánoční povídání

Ve čtvrtek 15. prosince 2022 k nám do školy přišla paní Mgr. Vendula Zachovalová, aby dětem připomněla vánoční příběh doplněný o loutky a další rekvizity. Na závěr si děti vyrobily betlém.

Fotogalerie
 

Pečeme crinkles - ŠD Dolní Lhota

Ve středu jsme si s dětmi připravili těsto na sušenky crinkles. Ve čtvrtek jsme z připraveného těsta udělali kuličky, které jsme si obalili v cukru a dali jsme je péct. Sušenky máme připravené ke stromečku do školní družiny.

Recept 

Na těsto:

  • 2 vejce
  • 57 g másla
  • 63 g holandského kakaa
  • 200 g cukru krupice
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • špetku soli

Na obalení si připravíme trochu moučkového cukru.

Postup

V míse utřeme máslo s cukrem, nejprve vidličkou, poté i šlehačem a přidáme vejce. Vyšleháme do pěny a nakonec přidáme kakao. Smícháme kypřící prášek s moukou a postupně vmícháme do směsi. Směs přikryjeme potravinářskou folií a necháme vychladnout v lednici (alespoň 4 hodiny).
Z vychlazené směsi tvoříme v dlaních kuličky o velikosti vlašského ořechu. Každou kuličku oválíme v moučkovém cukru, neoklepáváme, ponecháme silnou vrstvu a postupně skládáme na dva plechy, které jsme vyložili pečícím papírem. Můžeme skládat rovnou na talíř, nakonec je dáme ještě na 10 minut do lednice.

Crinkles vložíme do vyhřáté trouby na 175 °C a pečeme 10 minut. Sušenky po vytažení z trouby necháme vychladnout a můžeme podávat. Měly by být křupavé na povrchu a vláčné uvnitř.

Fotogalerie